Colesterolul este o substanta necesara bunei functionari a organismului, fiind util in procese precum formarea membranelor celulare, a unor hormoni sau a vitaminei D.
Dupa cum explica Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, el are doua surse: o parte se formeaza la nivelul ficatului, din grasimile din alimentatie (cea mai mare parte a colesterolului); cealalta parte provine direct din alimentele care contin colesterol.
Asta inseamna ca este normal sa existe colesterol in sange, insa intr-o anumita limita, caci altfel devine nociv. Cresterea excesiva a acestei substante se numeste hipercolesteromie.
Aceasta poate duce la ateroscleroza, caracterizata prin depunerea de grasimi si colesterol pe peretii arterelor, ducand la ingustarea si chiar infundarea acestora. Consecinta poate fi aparitia unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.
Ce sunt LDL - colesterolul rau si HDL - colesterolul bun
Pentru a putea fi transportat de sange, colesterolul este legat in ficat de niste proteine transportoare. Combinatia care se formeaza poarta numele de lipoproteine. Exista mai multe tipuri, dar cu cea mai mai mare importanta sunt:
LDL, numit si "colesterolul rau" - transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange si reprezinta sursa pentru formarea leziunilor aterosclerotice care duc la ingustarea vasului de sange. Cu cat este mai mare LDL, cu atat mai mare riscul de boala cardiaca.
HDl, numit si "colesterolul bun" - transporta colesterolul din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, deci la protejarea vasului de sange.
Cum stii daca ai colesterolul marit
Colesterolul crescut nu produce simptom (nu da dureri de cap, greata, ameteala sa alt discomfort). Poti afla acest lucru numai dupa ce ve