La câteva zile după condamnarea în Marea Britanie a grupării din Ţăndărei care a fraudat sistemul de asigurări sociale britanic cu 800.000 de lire, presa britanică scrie despre portiţele în sistem găsite de românii nedoriţi pe locurile de muncă de pe teritoriul englez.
Speriată de valul de imigranţi din Polonia care au intrat pe piaţa muncii o dată cu integrarea ţării lor în UE, Marea Britanie a impus restricţii pentru accesul pe piaţa forţei de muncă pentru România şi Bulgaria, atunci când cele două au intrat în UE, în 2007.
Aşa că Adrian Oprea, un bărbat de etnie romă dintr-un sat din Vrancea, s-a văzut în faţa unei probleme, acum doi ani, scrie Daily Telegraph. Avea dreptul să viziteze Marea Britanie, dar nu şi să lucreze aici.
Nu aduce salariul ce aduce ajutorul social
Salvarea a venit din partea unui prieten, deja stabilit în Manchester, care i-a povestit că o revistă britanică – The Big Issue – oferă persoanelor fără adăpost posibilitatea să vândă publicaţia pe străzile oraşelor. Doritorii cumpără revista cu o liră sterlină şi o vând cu două lire, păstrând profitul. Vânzătorii se înregistrează astfel ca liber-profesionişti şi câştigă dreptul de a primi ajutor social.
Adrian Oprea n-a stat mult pe gânduri şi, în august 2009, s-a mutat cu soţia şi cu fiul lor de trei ani în Manchester. Acum, doi ani mai târziu, familia Oprea şi-a găsit locuri de muncă mai bune, îşi permite să locuiască într-o casă cochetă închiriată şi are în parcare un Peugeot 406. Între timp, li s-au alăturat alte şase rude, care au folosit aceeaşi portiţă oferită de revista britanică.
Această metodă i-a înfuriat pe mai mulţi consilieri municipali din Manchester, care spun că mulţi imigranţi români devin vânzători la The Big Issue doar pentru a câştiga dreptul la ajutor social şi la muncă pentru familiile lor.
„Unele familii câştigă mai mult