Un german şi un austriac cresc 143 de bizoni pe o sută de hectare de păşune din comuna clujeană Ţaga . Ferma de bizoni din apropiere de Cluj-Napoca va fi nu doar o afacere de export de carne, ci şi un punct de atracţie turistică, după ce se va construi aici şi un hotel.
Carnea de bizon este puţin cunoscută consumatorilor români, însă în Vest cererea este din ce în ce mai mare, mai ales datorită faptului că are un conţinut foarte mic de grăsime. Aceasta se vinde cu preţuri începând de la 10 euro şi poate să ajungă până la 70 de euro kilogramul. La această oportunitate s-au gândit austriacul Friedl Christian şi germanul Kilger Johann, când au pus bazele primei ferme de bizoni din România, în Bihor. Comuna bihoreană Şinteu găzduieşte de anul trecut 17 exemplare pe o suprafaţă de 19 hectare.
Investitorii s-au gândit însă că este momentul să se extindă şi au deschis o a două fermă la Ţaga, judeţul Cluj, la începutul lunii mai. Până acum, pe păşunile comunei au ajuns 143 de exemplare. „Este o cerere foarte mare mai ales pe piaţa din străinătate şi nu poate fi acoperită de producţia existentă. Carnea este delicioasă şi are un conţinut scăzut în grăsimi şi în colesterol", a declarat Constantin Jeican, partenerul din România al celor doi investitori străini.
Păşunile din Ţaga
Potrivit primarului comunei Ţaga, Romulus Mîrza, a fost mare concurenţă între comunele din Ardeal pentru a găzdui ferma de bizoni. „Cei doi investitori au consultat datele de la cel mai recent recensământ agricol, unde reiese că Ţaga dispune de cea mai mare suprafaţă de păşune, raportat la numărul de bovine şi de ovine. Cei doi au avut tratative cu aproximativ 24 de comune", a declarat Romulus Mîrza. Investitorii şi-ar fi dorit să găsească o suprafaţă mare de păşune în apropierea comunei bihorene Şinteu, acolo unde aceştia mai deţin o fermă de bizoni. Atuul comunei