45 de cai se află într-un alt țarc din zonă în așteptarea rezultatelor analizelor de laborator. Poliția spune că în urma cercetărilor efectuate în zonă a fost întocmit un dosar penal pentru rele tratamente aplicate animalelor capturate.
Chiar dacă cei 49 de cai sunt în prezenți îngrijiți într-o fermă din județul Brăila, soarta acestora nu este nici pe departe pecetluită favorabil. În cazul cailor aflați în prezent la Urleasca, singura lor posibilitate de a scăpa de abatorizare ar fi să găsească un nou stăpân care să aibă grijă de ei până la moartea naturală.
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare din județ spun că întreaga operațiune de cipare, efectuare de probe, trasnport spre abator este una perfect legală, dar să feresc să comenteze decizia luată în județul vecin de blocare a transportului.
Încă un lot spre abatorizare
Potrivit declarației directorului Direcției Sanitare Veterinare, Marinela Tertiș, operațiunea de identificare a cailor din zona Letea s-a desfășurat pe două loturi.
Primul de 49 de cai a fost menținut în țarc până la sosirea buletinelor de analiză. În urma acestor analize, 19 cai au avut rezultate anemopozitive. „Lotul de 49 a fost dat, până la primirea rezultatelor analizelor, în custodia Primăriei CA Rosetti, ulterior animalele fiind trimise la abatorizare. Din acest lot 19 erau anemopozitive, restul sănătoase. Potrivit legii, mişcarea animalelor care au anemie infecţioasă se poate face doar la abator. Şi un singur cal dacă era anemopozitiv toţi ceilalţi trebuiau să aibă aceeaşi soartă. Nu se permite comercializarea cailor vii pentru popularea altor zone. Acelaşi lucru se întâmpla şi dacă în curtea unui cetăţean era descoperit un astfel de caz. Se pot vinde într-o altă zonă din ţară, dar nu la abator, dacă noul proprietar îşi asumă acest lucru“, spune Marinela Tertiș.
Celălalt lot de 45 de cai se află la o