Disconfortul abdominal este semnul unei alimentaţii sănătoase care include fructe, legume, cereale şi lactate, iar cea mai mare greşeală ar fi să le eliminaţi din dietă.
Balonarea e un rău necesar al unei alimentaţii sănătoase şi apare deseori la persoanele care au crescut cantitatea de fibre din dietă, spun medicii. De foarte multe ori, disconfortul se resimte după consumul de fructe, legume sau lactate. Balonarea apare mai ales atunci când mâncaţi fructe foarte dulci sau foarte coapte, precum pere, mere, banane, piersici, caise, dar şi fructe uscate, deoarece cantitatea de fibre din ele este mai concentrată dat fiind că sunt deshidratate. Varza, conopida, mazărea verde, ceapa verde, usturoiul şi fasolea cauzează, de asemenea, flatulenţe.
Organismul are nevoie de câteva zile sau săptămâni pentru a se obişnui cu o cantitate mai mare de fibre şi pentru a învăţa cum să le digere. După această perioadă, excesul de gaze ar trebui să dispară. „Există anumite substanţe pe care nu le putem digera, care ajung în intestinul terminal, unde sunt descompuse de floră, rezultând senzaţia de balonare şi flatulenţele", explică nutriţionistul Corina Zugravu.
Fructele şi proteinele, combinaţie riscantă
Balonarea în urma consumului de lactate apare şi la persoanele care suferă de un anumit grad de intoleranţă la lactoză. „În acest caz, trebuie să creşteţi constant consumul de lactate pentru ca organismul să se obişnuiască în câteva luni", mai spune Zugravu.
Anumite persoane pot constata că se simt balonate atunci când combină fructele cu proteinele sau alimentele care conţin amidon cu proteine. „Soluţia este să experimentaţi, eventual să ţineţi un jurnal în care să notaţi alimentele care vă balonează", spune şi medicul Donald Novey, de la Advocate Medical Group.
Nu confundaţi însă balonarea cu senzaţia de suprasaturaţie după o masă