Radacinoasele, precum morcovii, sfecla rosie, ridichea neagra ori patrunjelul alb, sunt bogate in vitaminele A, B si C si in minerale ca fierul, calciul, zincul, potasiul si magneziul si au putine calorii, de aceea pot fi consumate fara teama de persoanele care tin la silueta ori urmeaza o cura de slabire.
Pe langa vitamine si minerale, radacinoasele au si un continut mare de fibre alimentare care cresc indicele lor de satietate.
Morcovul nu lipseste din bucataria romaneasca, fiind folosit la ciorbe, supe sau tocanite sau crud, la salate. Un pahar de suc de morcovi baut dimineata, pe stomacul gol, intareste imunitatea, vederea, curata si vindeca pielea bolnava. Aplicat pe piele, sucul de morcovi are efect de intinerire si previne ridurile.
Morcovii se recomanda in caz de guta, reumatism, ulcer gastroduodenal. Sunt antianemici si previn imbolnavirea inimii si cancerul pulmonar. Femeile insarcinate si copiii, care au mare nevoie de elementele din compozitia morcovului, ar trebui sa-l consume zilnic, crud sau in mancare.
Sfecla rosie, chiar daca este dulce, are putine calorii si nu ingrasa. Cruda, coapta sau fiarta, sfecla rosie isi pastreaza compozitia nealterata. Se recomanda in cure de lunga durata, pentru imbunatatirea starii generale de sanatate si a vitalitatii. Acidul foloc, vitamina B9, care se afla din belsug in sfecla rosie, regleaza tensiunea arteriala si protejeaza inima.
Sucul de sfecla rosie, bogat in vitamine si minerale, imbunatateste metabolismul, combate anemia si detoxifica ficatul. Pentru suc, alegeti sfecla mica, de un rosu aprins. Chiar daca se gaseste la magazinele de produse naturale, cel mai sanatos este sa preparati sucul acasa si sa-l consumati proaspat la 10 - 15 minute dupa ce ati trecut sfecla prin storcatorul electric.
Ridichea neagra usureaza digestia, combate constipati