Parlamentarii puterii nu au reuşit să se mobilizeze la vot în Camera Deputaţilor astfel încât să adopte legea restructurărilor din Ministerul de Interne. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Cu o mână au vrut să-i concedieze, cu alta i-au ţinut în sistem. Asta s-a întâmplat, ieri, în Camera Deputaţilor, când parlamentarii puterii au doborât la vot dorinţa lui Emil Boc de a da afară peste 9.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Deputaţii din arcul guvernamental nu au reuşit să se mobilizeze la vot, astfel că proiectul disponibilizărilor a fost respins. Peste asta, au existat şi răzvrătiţi din Coaliţie care au votat cu bună ştiinţă "împotrivă", ori s-au abţinut. Mişcarea lor a dat peste cap planurile Guvernului şi au creat discuţii între liderii Coaliţiei.
Deputaţii de la minorităţi, în topul răzvrătiţilor
Concret, ca să treacă de plenul Camerei, proiectul de lege care propune concedieri ale angajaţilor MAI avea nevoie de votul majorităţii deputaţilor. Adică, din cei 334 de deputaţi, erau necesare 176 de mâini ridicate în favoarea proiectului. În sală însă, erau 298 de parlamentari. 36 au absentat. Aşa se face că proiectul Guvernului a întrunit 150 de voturi "pentru", 132 "împotrivă" şi opt abţineri.
20 de parlamentari ai puterii au votat împotriva proiectului, s-au abţinut sau nu au votat deloc. Cele mai multe abţineri, nu mai puţin de şase, au venit din rândul deputaţilor de la minorităţi. Mai mult, doi PDL-işti, Mircia Giurgiu şi Iosif Drăgulescu, au votat împotriva disponibilizărilor plănuite chiar de Guvernul pe care politic îl susţin.
Votul a dat peste cap Coaliţia
Imediat ce preşedintele de şedinţă a anunţat rezultatul votului, panica s-a instalat printre reprezentanţii de vârf ai Coaliţiei: ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, lid