Colitele, adica inflamatiile cronice ale peretilor intestinali, impun anumite precautii alimentare. Se vehiculeaza insa gresit ideea ca desertul trebuie sa dispara din meniul suferindului de colita. Este adevarat ca sunt de evitat gemul sau alte preparate ce contin o concentratie mare de zahar, dar lista deserturilor dietetice este destul de lunga.
Iata un exemplu de reteta recomandata de doctorul Dan Sdrobici, in lucrarea sa "Dulciuri dietetice", bolnavilor de colita: Eclerul. Se pregateste pentru 10 portii. Aveti nevoie de: 150 g de faina, 250 ml apa, 75 ml ulei, 50 g zahar, 5 oua, 1 g sare.
Preparare:
Se pune la fiert apa, cu uleiul si sarea. Cand clocoteste, se toarna faina cernuta, amestecand compozitia ca pe o mamaliga, pana se desface de cratita. In compozitia fierbinte, se adauga cele 5 oua, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Nu se pune oul urmator, pana ce primul nu a fost complet incorporat.
Din aceasta compozitie, se toarna cu un cornet bastonase lungi de 10 cm, pe o tava foarte uscata, fara faina sau grasime. Se coc 30-35 de minute, in cuptorul bine incins. In primele 20 de minute, cuptorul nu se deschide.
Cand s-au copt, se scot cu grija, ca sa nu se sfarame, detasandu-se de pe tava cu un cutit lat. Se taie apoi cate un capacel si se umplu cu crema de vanilie.
Aceasta se prepara din 600 ml lapte, 300 g zahar, 150 g faina, 6 oua, o jumatate de pachet de zahar vanilat.
Se servesc presarate cu zahar pudra. Eclerul este recomandat si persoanelor care au probleme cu rinichii.
Pofta buna!
Colitele, adica inflamatiile cronice ale peretilor intestinali, impun anumite precautii alimentare. Se vehiculeaza insa gresit ideea ca desertul trebuie sa dispara din meniul suferindului de colita. Este adevarat ca sunt de evitat gemul sau alte preparat