Când te pregăteşti pentru o cursă de maraton, setea te defineşte. Iar cu setea sunt o grămadă de probleme. Iarna bei mai puţin, transpiri mai puţin, aproape că uiţi de apă sau de băuturile cu electroliţi, vara peisajul se schimbă.
Într-o cursă de anduranţă (peste 18 kilometri), vremea caldă înseamnă de la 25 de grade Celsius în sus. De la această temperatură încep toate dramele. Iar ca să le eviţi trebuie să fii antrenat pentru sete.
Cel mai important principiu în alergările lungi e să bei atunci când ţi-e sete şi numai atunci. Pentru cei care îşi imaginează că alergătorii antrenaţi nu se dezhidratează, greşesc. Cu cât alergi mai repede, cu atât de dezhidtratezi mai rapid. Un câştigător de maraton pe căldură va fi cea mai dezhidratată persoană din cursă.
Antrenamentul ajută însă în altă parte. La cap. Creierul învaţă din experienţele anterioare, prelucrează semnalele care vin de la muşchi şi nu dă stingerea chiar dacă organismul a intrat pe roşu. Diferenţa dintre un alergător experimentat şi un novice constă în faptul că primul a mai trecut printr-o astfel de secetă şi face faţă puţin mai bine.
Dezhidratarea e un fenomen cumplit. Dacă bei prea multe lichide după cursă, vomiţi pentru că stomacul nu le poate absorbi, dacă nu bei, tensiunea arterială se prăbuşeşte şi leşini. Am experimentat ambele efecte. De fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care e multă suferinţă şi nu iese decât în câteva ore în care te simţi total lipsit de vlagă.
Este aproape imposibil să alergi peste două ore pe căldură şi să nu simţi efectele deshidratării.
Pentru cei care se antrenează pe timpul verii e important să poarte o centură cu recipiente pentru băuturi cu electroliţi (Gatorade sau Powerade). E important să-şi cunoască organismul şi nivelul de fitness. Cei care sunt la început, e bine să nu alerge mai mult de o oră în soare