Vizita privată a Prinţului Charles în Transilvania a oferit locuitorilor din localităţile vizitate ocazia de a visa frumos la un viitor mai roz.
Pentru a câştiga gratitudinea Prinţului ca potenţial investitor, locuitorii satelor l-au aşteptat pe Charles cu bucate tradiţionale: kaiser, cârnaţi afumaţi, slănină, chifteluţe şi ouă fierte, toate stropite cu palincă ardelenească. Staff-ul Prinţului s-a ghiftuit copios în timp ce acesta a fost mai cumpătat, fiind interesat mai mult de frumuseţea sălbatică a naturii şi de proprietăţile imobiliare achiziţionate.
Aşa cum procedează toţi prinţii şi mostenitorul coroanei Regatului Unit a venit însoţit de un alai domnesc, care sa-l însoţească în hoinăreala particulară prin ţinuturile transilvane. În realitate, pe parcursul vizitei, Prinţul s-a transformat într-un veritabil globe-trotter, pe un traseu desfăşurat conform unui plan riguros, de la care nu s-a făcut nicio excepţie. Nici apetisantele coşuri încărcate cu bunătăţi nu au avut puterea de a modifica programul şi traseul Prinţului. Acesta nu s-a oprit decât să ia prânzul sau cina, plecând apoi mai departe.
Grijile care l-au frământat pe Charles în acest turneu privat au fost profunde şi multiple. Se pare că una dintre preocupările principale a constituit-o conservarea tradiţiilor româneşti. A participat la ospeţe şi munci tradiţionale şi a fost fascinat de tradiţiile de înmormântare. A cerut sătenilor din Delniţa să îi trimită la Londra o coasă cu care a cosit iarba verde de pe dealurile transilvane. Mai mult ca sigur coasa este destinată pentru decorul de la Buckingham, pentru că în Hyde Park iarba este cosită zilnic stil „periuţă”. Deşi a avut mai tot timpul la dispoziţie mâncare şi băutură din belşug, Prinţul de Wales nu s-a oprit niciodată să facă un chef de pomină pe meleagurile de vis ale Transilvaniei. Un prinţ român nu ar fi plecat în ruptul capu