Conform statisticilor, aproape 20% din populaţia lumii suferă constant de arsuri gastrice, iar restul, cel puţin ocazional. Motivul? În urma creşterii cantităţii de suc gastric, din cauza poziţiei corpului (culcat, aplecat) sau a unei deficienţe a "dispozitivului de închidere a stomacului" numit cardia, sucul gastric urcă din stomac în esofag. Iar arsurile survin ca urmare a faptului că esofagul nu are o mucoasă suficient de rezistentă pentru a suporta aciditatea sucului gastric.
"Afecţiuna este cauzată cel mai frecvent de aşa numita «boală de reflux gastroesofagian», adică de o urcare în esofag a sucului gastric, care este foarte acid. De obicei, durerea apare mai ales după mesele copioase care au avut loc seara, iar bolnavul s-a culcat curând după masă", explică dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. De regulă, aceste simptome sunt însoţite şi de un gust amar şi acidulat în gură, dureri în piept, mai ales seara, când te aşezi în pat în poziţia culcat.
Delicii interzise
citrice;
ciocolată;
mentă;
- băuturi carbogazoase;
alcool;
cafea;
mâncăruri grase sau picante;
- ceapă crudă;
usturoi crud;
piper;
oţet;
roşii.
Schimbă-ţi tabieturile
Fii atent în farfurie atunci când eşti la masă şi fă tot posibilul să respecţi câteva reguli privind modul de a mânca.
1.Mănâncă încet;
2.Mestecă încet;
3.Respectă orarul celor trei mese principale de peste zi;
4.Nu sta culcat cel puţin două-trei ore după masă. Se recomandă somnul pe o pernă mai ridicată;
5.Mănâncă porţii mici la fiecare masă;
6.Nu mâncă pe fugă, ci acordă timpul necesar meselor;
7.Pentru eliminarea arsurilor care apar ocazional poţi folosi medicamente antiacide.
Dieta pentru un stomac problematic
La micul dejun
Înlocuieşte cafeaua de la p