Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare au solicitat ieri primăriilor din județ înființarea unor adăposturi pentru cazarea temporară a animalelor. Aceștia spun că în cazul animalelor abandonate, adăposturile sunt absolut necesare până la identificarea proprietarilor sau stabilirea destinației acestor animale.
Pe de altă parte, în controalele curente, inspectorii veterinari se confruntă cu situații în care găsesc în trafic animale fără documente de transport și fără elemente de identificare. Soluția adoptată până în prezent este sancționarea persoanelor care transportă animalele, dar nu există posibilitatea practică de a reține aceste animale pentru a se stabili trasabilitatea acestora, pentru că nu sunt adăposturi cu acest scop.
„Se întâlnesc situații de animale abandonate (altele decât câinii) care trebuie transportate la un adăpost până la stabilirea destinației acestora. Existența acestor adăposturi ar descuraja traficul ilegal de animale, ar evita sacrificarea acestora în condiții improprii și consumul cărnii provenite din tăierile ilegale“, spune directorul DSV, Marinela Tertiș.
Adăposturi lângă punctele de control trafic
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare spune că principalele primării vizate pentru înființarea acestor adăposturi sunt cele riverane Dunării, unde sunt înființate puncte de control în trafic. „Este vorba în special de municipiu sau alte localități unde se efectuează traversarea Dunării cu bacul și unde se controlează transporturile de animale. Nu este absolut necesar ca adăpostul respectiv să funcționeze permanent, ci numai ocazional când se constată un transport ilegal de animale“, spune directorul Tertiș.
Specialiștii veterinari spun că în aceste situații se impune un adăpost care să asigure minimul necesar pentru cazarea animalelor pentru câteva zile.