Preturile alimentelor de baza se vor dubla in urmatorii 20 de ani, in cazul in care liderii mondiali nu iau masuri pentru a reforma sistemul alimentar la nivel mondial, avertizeaza grupul nonguvermanetal Oxfam.
Potrivit acestuia, pana in 2030, costul mediu al celor mai importante culturi va creste intre 120% si 180%, iar jumatate din aceasta crestere va fi cauzata de schimbarile climatice.
"Sistemul de alimentare trebuie sa fie schimbat, daca vrem sa depasim provocarile din ce in ce mai presante, ridicate de schimbarile climatice, spirala preturilor la alimente si deficitul de pamant, apa si energie," a declarat Barbara Stocking, directorul executiv al Oxfam, citata de BBC.
In raportul sau, Oxfam evidentiaza patru zone critice privind insecuritatea alimentara, zone care se lupta deja pentru hrana cetatenilor lor. In Guatemala, 865.000 de oameni sunt expusi riscului de insecuritate alimentara, din cauza lipsei ajutorului statului pentru micii agricultori, cetatenii fiind foarte dependenti de produsele alimentare importate.
In India, oamenii dau de doua ori mai mult, ca procent din veniturile lor, pe alimente, decat locuitorii din Regatul Unit. Practic, acestia platesc echivalentul a 10 lire sterline (12 euro) pentru un litru de lapte si 6 lire sterline (7 euro) pentru un kilogram de orez.
In Azerbaidjan, productia de grau a scazut cu 33% anul trecut, din cauza vremii nefavorabile, fortand tara sa importe cereale din Rusia si Kazahstan. Preturile la alimente au fost cu 20% mai mari in decembrie 2010, fata de aceeasi luna din 2009. In Africa de Est, opt milioane de oameni se confrunta, in prezent, cu o lipsa de alimente din cauza secetei.
Ce e de facut?
Banca Mondiala a avertizat, de asemenea, ca o crestere a preturilor la alimente va duce milioane de oameni in saracie extrema. In aprilie