O fundaţie din Bucureşti a obţinut o finanţare nerambursabilă de 966.000 lei prin POR. În prezent, doar cinci familii din Marginea duc mai departe tradiţia modelării lutului, printre care familia Mogopăţ, specializată în ceramică neagră.
Locuitorii din Marginea şi vasele din lut care prind formă sub mâinile lor vor fi promovate cu bani de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5. Fundaţia „Renaşterea Bucovineană“ din Bucureşti, dar condusă de bucovineni a reuşit să obţină o finanţare de aproape un milion de lei prin acest proiect.
„Obiectivul nostru este să valorificăm potenţialul turistic prin promovarea identităţii culturale, în scopul creşterii gradului de atractivitate ca destinaţie turistică, a comunei Marginea. Facem acest lucru pentru că suntem de-ai locului şi ştim că Bucovina este cea mai bogată zonă din ţară în privinţa spiritualităţii, culturii şi dăinurii“, a explicat Ioan T. Lazăr, preşedintele Fundaţiei „Renaşterea Bucovineană“.
Ceramica de Marginea promovată şi în America
Astfel, ceramica neagră va fi promovată atât în mediul natural prin pliante, calendare, semne de carte, mape, bannere sau postere, cât şi în cel virtual prin crearea unui portal de informaţii destinat localnicilor şi obiectelor unice pe care aceştia le creează. Pe lângă acestea, ceramica neagră de Marginea va fi reprezentată la târguri şi expoziţii din ţară şi străinătate.
„Ceramica neagră de Marginea trebuie promovată în toată lumea deoarece este unică, însă din păcate meşteşugul se pierde treptat din cauza plecării tinerilor în străinătate. În prezent, o singură familie mai realizează ceramică neagră, iar alte patru-cinci ceramică smălţuită“, a declarat Dumitru Lungu, primarul comunei Marginea. Pe data de 3 iunie, Marginea şi ceramica neagră va fi reprezentată la un târg meşteşugăresc la Praga, în timp ce în v