Cu câteva zile înainte de alegerile locale din Republica Moldova, cotidianul american Wall Street Journal face o radiografie a situaţiei economice şi sociale a statului de peste Prut, unde criza financiară s-a simţit din plin pentru "cea mai săracă ţară din Europa, care a fost dependentă de banii trimişi acasă de cetăţenii care lucrau în străinătate".
Cutremurul economic şi politic generat de criza financiară care a lovit puternic vestul Europei atinge şi cele mai puţin prospere colţuri ale continentului, punând mai multe presiuni pe familiile din naţiunile din Europa de vest şi din Balcani şi creând, simultan, nemulţumiri sociale, scrie Wall Street Journal. În momentul în care muncitorii migranţi de la periferia Europei şi-au pierdut locurile de muncă sau le-au fost tăiate salariile pe fondul crizei, sumele de bani trimise acasă au scăzut considerabil. Iar în rândul şomerilor care se îngroaşă pe zi ce trece, au fost adăugate şi persoanele care s-au întors în comunităţile lor după ce au crezut că pot găsi o viaţă mai bună în străinătate. Aceste perturbări se traduc în presiunea crescută asupra guvernelor care nu mai au bani. Demonstranţii au ieşit în stradă, în acest an, în România, Croaţia şi Serbia - toţi afectaţi de scăderea sumelor venite din străinătate - protestând din cauza problemelor economice.
Moldova, fostă republică sovietică şi cea mai săracă ţară din Europa, a fost de asemenea dependentă de banii trimişi acasă de cetăţenii care lucrau în străinătate - din vest ca şi din Rusia. În 2008, sumele trimise acasă au atins 1,7 miliarde de dolari, mai mult de un sfert din PIB-ul statului. Anul trecut, sumele trimise acasă de moldoveni au scăzut cu 25 de procente, până la 1,2 miliarde de dolari, iar autorităţile de la Chişinău speră ca în 2011 situaţia să se îmbunătăţească, deşi revenirea ar putea dura ani de zile.
Atunci când domeniul constru