Cu o bogată experineţă pe scenele lumii, coregraful András Lóránt le predă studneţilor mureşeni arta dansului şi a mişcării scenice. Talentul său a fost recunoscut de oamenii de teatru din România, care i-au decernat un premiu UNITER.
András Lóránt a moştenit talentul muzical din familie, tatăl său fiind muzician. Dacă la început acesta a iubit instrumentele muzicale, pe parcurs s-a îndrăgostit iremediabil de dans.
„Am studiat vioara şi chitara clasică din copilărie. La mine în familie era cumva obligatoriu să învăţ muzică pentru că tata cânta şi el la vioară şi contrabas. Cu timpul am ajuns concert maestro la Filarmonica de Copii din Vlăhiţa. Dansul a intervenit întâmplător în viaţa mea, la vârsta de 14 ani, când am vrut să renunţ la arte şi m-am înscris la Liceul de Chimie. Într-o zi veneam de la fotbal şi am intrat cu un prieten într- o sală de dans. El vroia să discute cu cineva de acolo. Un instructor m-a văzut şi m-a pus să dansez cu o fată. Cred că văzuse ceva în mine, pentru că după o lună participam deja la competiţii naţionale de dans”, spune coregraful.
De la dans la actorie
Pentru că făcea muzică, dans şi mai şi picta în timpul liber, András Lóránt a decis să urmeze o facultate care să le sintetizeze pe toate. Aşa a ales teatrul. „ Am dat admitere la Cluj, am intrat la actorie dar între timp a trebuit să renunţ la dansul competiţional. Asta nu era însă o problemă, pentru că vroiam să-mi diversific paleta artistică şi să mă orientez spre teatru-dans. Acestă formă de teatru nu se prea face la noi în ţară, iar în timpul studenţiei am început să merg în străinătate la diferite workshop-uri de coregrafie, pentru a învăţa de la cei mai buni în domeniu”, spune artistul.
După absolvire András Lóránt a lucrat ca şi actor al Teatrului Maghiar din Cluj. „Ştiind că mă ocup şi de dans lumea din teatru mă încuraja să aplic elementele coregr