Valorile au fost calculate la începutul acestui an în cadrul Direcţiilor Judeţene de Statistică în baza raportărilor cerute de la producătorii agro-alimentari.
Datele statistice confirmă realitatea pe care fiecare locuitor al Moldovei o resimte în buzunar. Preţurile principalelor alimente cresc constant de la o lună la alta, spre deosebire de venituri care, în cel mai bun caz, stagnează. Astfel, preţul mediu în Regiunea de Nord Est pentru un kilogram de cartofi este de 2,06 lei.
Ieşenii, însă, au de achitat 2,46 lei pentru un kilogram din populara legumă. Cel mai puţin plătesc cei din Botoşani, unde kilogramul se vinde cu 1,88 lei. Pe de altă parte, în municipiul Piatra Neamţ se înregistrează cea mai mare creştere de preţ, cartofii fiind cu 21,7% mai scumpi decât anul trecut.
Unde se trăieşte bine în Moldova
Cele mai scumpe brânzeturi, în Vaslui
Fasolea uscată, un alt aliment preferat de moldoveni, se vinde cel mai scump la Suceava. Aici kilogramul costă 7,13 lei. Cel mai mic preţ a fost reportat la Vaslui, anume 5,50 de lei. Ieşenii plătesc un preţ mediu de 6,25 de lei pe kilogramul de fasole. Ceapa şi usturoiul uscat, cel mai des întâlnite condimente din mâncărurile moldoveneşti, sunt cumpărate din piaţă, de la producători, cu preţuri relativ similare cu cele din 2010.
Cea mai mare sumă pentru un kilogram de ceapă uscată este achitată de ieşeni, suceveni şi vasluieni, anume 2,5 lei. În ceea ce priveşte kilogramul de usturoi uscat, cel mai scump este cel din Iaşi, unde preţul este de 21 de lei. Cei mai scumpi morcovi şi cele mai scumpe mere tot pe mesele ieşenilor ajung. Astfel, pentru un kilogram de morcovi ieşenii plătesc 2,5 lei, în timp ce botoşănenii achită cel mai mic preţ, de 1,89 de lei. Merele puteau fi cumpărate la începutul anului cu 2,72 de lei la Iaşi.
La polul opus se află vasluienii ca