În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Complexului de industrii populare, Polovragi, judeţul Gorj, meşterul Leş Gábor, alături de familia sa, îşi va etala sâmbătă, de la orele 11:00, măiestria în arta gătitului şi a pictării vaselor ceramice. Leş Gábor s-a născut în 1955, la Baia Mare, un centru de olari breslaşi de prestigiu. A devenit elevul Şcolii Populare de Artă în anul 1969, studiind în atelierul lui Bagossy Sándor, unul dintre ultimii olari tradiţionali băimăreni, alături de alţi 50-60 de colegi, dintre aceştia majoritatea fiind ceramişti renumiţi. Aici a deprins meşteşugul, cu toate fazele sale tradiţionale, de la săparea şi pregătirea lutului, până la arderea vaselor.
Ceea ce îl individualizează între zecile de olari este întoarcerea la formele vechi transilvănene şi reproducerea atentă a motivelor. Majoritatea pieselor realizate combină caracteristici decorative, formale şi tehnice aparţinând prestigioaselor centre transilvănene (Baia Mare, Baia Sprie, Vama, Satu Nou, Bistriţa, Marpod, Chirpăr, Drăuşeni, ţara Bârsei), criteriul de bază urmărit fiind cel estetic. Leş Gábor este conştient de faptul că piesele arse într-un cuptor electric nu vor avea acele imperfecţiuni pline de farmec ale celor arse într-un cuptor tradiţional.
În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Complexului de industrii populare, Polovragi, judeţul Gorj, meşterul Leş Gábor, alături de familia sa, îşi va etala sâmbătă, de la orele 11:00, măiestria în arta gătitului şi a pictării vaselor ceramice. Leş Gábor s-a născut în 1955, la Baia Mare, un centru de olari breslaşi de prestigiu. A devenit elevul Şcolii Populare de Artă în anul 1969, studiind în atelierul lui Bagossy Sándor, unul dintre ultimii olari tradiţionali băimăreni, alături de alţi 50-60 de colegi, dintre aceştia majoritatea fiind ceramişti renumiţi. Aici a deprins meşteşugul, cu toate fazele