Multi dintre noi stim ca anumite produse alimentare pun in pericol sanatatea, iar, pentru a nu avea probleme, acestea trebuie consumate cu moderatie. Putini stiu, insa, ca exista si alimente care pun in pericol mediul inconjurator.
MNNprezinta cateva dintre aceste alimente daunatoare planetei noastre.
Orezul, una dintre cele mai raspandite culturi din lume si aliment de baza pentru multe popoare, este o sursa majora de calorii pentru jumatate din populatia lumii. Culturile de orez presupun insa utilizarea anuala a unei treimi din apa dulce a planetei, sustin specialistii. Pentru a nu mai exista astfel de probleme, expertii propun metoda de intensificare a recoltei de orez (SRI) care necesita cu 50% mai putina apa decat in mod obisnuit. Specialistii sugereaza ca tarile mari producatoare de orez ar trebui sa foloseasca metoda SRI pentru o proportie de 25% din suprafetele cultivate cu orez pana in 2025.
Alimentele modificate genetic sunt un pericol nu numai pentru oameni, cat si pentru planeta. Un efect al acestora este reducerea biodiversitatii. Facand o cultura rezistenta la anumiti daunatori, sursele de hrana pentru animale ar putea fi eliminate. In plus, genele straine de la plantele de cultura cu caractere modificate ar putea fi toxice si ar putea pune in pericol viata animalelor. Plantele de cultura pot transfera cu usurinta gene la alte specii inrudite, prin polenizare. Un alt efect al acestor alimente modificate genetic il reprezinta crearea de noi daunatori.
Peste 145 de milioane de tone de zahar sunt produse anual in 121 de tari, potrivit organizatiei World Wildlife Fund. Acest lucru are insa si un impact negativ asupra mediului inconjurator, in conditiile in care culturile de zahar pot fi responsabile pentru reducerea biodiversitati prin utilizarea excesiva a apei si pesticidelor. Mii de hec