A fost prezent în focarele de gripă avaiară şi a luptat pentru ca prahovenii să se imunizeze împotriva gripei porcine.
Nu s-a gândit de mic că o să ajungă medic, însă pentru că în şcoală i-au plăcut biologia şi chimia s-a orientat către Facultatea de Medicină şi Farmacie, la care a devenit student în 1992. După un stagiu la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, Dan Decebal a dat examenul de rezidenţiat pe locurile scoase la concurs de Direcţia de Sănătate Publică Prahova. Deşi s-a născut la Bucureşti, şi-a dorit să se mute la Ploieşti datorită soţiei sale care este de aici.
Încă de la început carierei sale, tânărul s-a ocupat de programul naţional de imunizări, de calcularea necesarului de vaccin pentru copii şi adulţi şi raportarea vaccinărilor efectuate în judeţ la Ministerul Sănătăţii. În 2005, Dan Decebal a participat la acţiunile de intervenţie în localităţile afectate de inundaţii din judeţ. „Împreună cu echipele de intervenţie, m-am ocupat de vaccinările împotriva difteriei şi a tetanosului la adulţi şi a hepatitei la copii. Erau şi persoane care se temeau de vaccin şi a trebuit să le explicăm care este necesitatea vaccinării".
Gripa aviară, inamicul nevăzut
Un an mai târziu, a apărut gripa aviară, iar medicul a fost pe teren, împreună cu alţi colegi, pentru a ajuta la dezinfectarea gospodăriilor suspecte că ar fi infectate cu acest virus. „Simţeam o anumită teamă, nu pot zice că mă duceam cu inima deschisă, însă asta este meseria pe care mi-am ales-o. Aveam echipament de protecţie: combinezon, măşti, ochelari". În 2009, un alt virus, AH1N1 sau gripa porcină, după cum mai este cunoscută, a apărut în ţara noastră şi inclusiv în Prahova. Şi de această dată, Dan Decebal a trebuit să fie în mijlocul pacienţilor şi a mediului din care aceştia proveneau pentru a identifica posibilele cauze ale infecţiei şi a preveni propa