Marinari în rezervă şi retragere și tineri studenți au fost prezenţi la finalul săptămânii trecute la inedita expoziţie „Şi eu am fost pe nava şcoală Mircea“. Fiecare parte din nava şcoală înseamnă amintiri de nepreţuit pentru marinarii care şi-au început cariera militară pe bricul Mircea. Aici s-au spus poveşti, aici s-au legat prietenii de-o viaţă şi aici este o parte din tinereţea celor care acum privesc cu nostalgie către acei ani, în care bricul era casa lor.
Iniţiativa expoziției prezentată timp de două zile în municipiu aparţine Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, alături de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Tulcea şi primăria municipiului.
„Este o expoziţie închinată navei în sine, nava care a creat în Marina Română un spirit, spiritul Mircea. În anul 1939, la 17 mai, nava şcoală a intrat în Constanţa“, spune doctor Mariana Păvăloiu, muzeograf al Academiei Navale, cea care s-a ocupat de expoziţie.
A ales Tulcea pentru că este al doilea mare port dobrogean şi pentru că mulţi tulceni s-au instruit pe el în devenirea lor marinărească. Mai mult de cât atât, reprezentantul Academiei și-a exprimat speranța ca expoziția să fie doar un prim pas în aducerea bricului Mircea în sufletele tulcenilor, următorul constituindu-l aducerea bricului însuși în portul Tulcea.
Ce au putut vedea tulcenii la această expoziţie
Obiecte din expoziţia de bază a Muzeului Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ şi de la bordul navei-şcoală au putu fi admirate la sediul Centrului Cultural Multietnic: macheta navei, albumul cu imagini foto original, realizat în perioada construcţiei navei în Şantierul Bluhm und Voss din Hamburg, botezul şi lansarea lui la apă, bluza de marinar germană schimbata de un marinar român în martie 1939, la Hamburg, uniforma de paradă a aspirantului care a condus în martie 1939, garda port-drapel pe puntea lui „Mircea“ la ridicarea pavil