Deşi analizele de laborator au demonstrat că nici legumele, dar nici seminţele germinate nu sunt purtătoare ale bacteriei E.coli, Berlinul continuă să recomande populaţiei să nu mănânce legume crude. Guvernul german este învinuit că a gestionat prost criza infectării cu bacteria E.coli şi că pus pe butuci afaceri de milioane de euro.
Autorităţile din landul Saxonia Inferioară au anunţat duminică seară că seminţele germinate de soia şi mugurii de fasole mungo, cultivate la o fermă din oraşul Uelzen (nordul Germaniei), sunt - cel mai probabi - sursa epidemiei de infecţii cu E.coli, care a ucis cel puţin 22 de oameni în Europa.
Ferma, situată la aproximativ 100 de kilometri de Hamburg, furnizează seminţe germinate restaurantelor şi pieţelor din oraş şi din landurile învecinate.
Potrivit ministrului Agriculturii din Saxonia Inferioară, Gert Lindemann, în Uelzen erau produse 18 sortimente de seminţe germinate.
Fasole, lucernă, broccoli, mazăre şi linte erau lăsate la germinat la temperaturia de 38 de grade Celsius, mediu „ideal pentru dezvoltarea bacteriilor", a explicat Lindemann. Ferma a fost închisă, iar imaginea produselor bio a avut de suferit.
Testele contrazic guvernul
Moment stânjenitor pentru Berlin. Testele de laborator au arătat însă că nici germenii de soia şi mugurii de fasole mungo nu sunt infestaţi cu bacteria ucigaşă.
Cu toate acestea ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a anunţat că autorităţile îi sfătuiesc în continuare pe cetăţeni să nu consume seminţe germinate, roşii, salată şi castraveţi, până când nu va fi descoperită originea bacteriei care a îmbolnăvit peste 2.000 de oameni.
„Institutul Robert Koch şi Institutul federal pentru evaluarea riscurilor îşi menţin recomandările de a evita consumul de legume crude", a declarat Aigner, precizând că alerta alimentară emisă de Ger