Mai multe organizații de protecție a animalelor încearcă o nouă inițiativă de adoptare a unui statut și a unei legi speciale pentru calul sălbatic din Delta Dunării, o specie în formare, ca brand național. Aceasta ar proteja pe viitor caii de evenimente similare celor de luna trecută.
Susținătorii acestei inițiative pornesc de la premisa că fenomenul cailor sălbatici din Deltă este semnalat dupa anul 1989, când dezintegrarea agriculturii socialiste a generat ca fenomen răspândit pe toată suprafața Deltei Dunării, respectiv abandonarea animalelor în câmp, în spațiul nelucrat după desființarea CAP-urilor. Caii abandonați de localnici s-au sălbăticit iar numărul lor a crescut în fiecare an dar nu există evidențe exacte a numărului acestora în spațiul general al Deltei și particular în aria teritorială a comunei C.A.Rosetti. Cert este faptul ca aceste animale abandonate s-au sălbăticit și au același comportament social ca cel al cailor veritabil sălbatici, sunt de părere inițiatorii.
Caii din Pădurea Letea sunt duşi spre abatoare!
Ultimul tir cu cai prinşi la Letea a părăsit Delta Dunării
Pe de altă parte, cercetătorii în domeniu spun că în momentul de față, principala problemă o reprezintă lipsa unui studiu după concluziile căruia autoritățile să poată crea un management al acestei specii în această regiune cu o legislație specială.
„Institutul Național de Cercetare Delta Dunării are realizat un studiu care oferă date importante vizavi de impactul asupra vegetației produse de populația de cai semisălbatici. Dar se specifică și că fenomenul de semisălbăticie este mult mai complex și în cadrul acestuia trebuie vizate și celelalte specii și impactul lor asupra pășunilor pentru a se lua o decizie dreaptă pentru această regiune“, spune cercetătorul Ștefan Răileanu.