O fată de 14 ani din oraşul vrâncean Odobeşti a figurat „moartă“ în baza de date a CAS Vrancea. Ea nu poate beneficia nici acum de asistenţă medicală gratuită.Medicii de familie semnalează zeci de erori ale sistemului informatic din Sănătate: copii trecuţi ca „pensionari“ sau „soţi“. La 18 ani, sistemul „îi scuipă“ pe tineri afară.
Nicoleta-Cristina Bădic, o adolescentă în vârstă de 14 ani din Odobeşti, judeţul Vrancea, a aflat în urmă cu câteva luni că a fost declarată moartă în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicul ei de familie, dr. Grigore Hanţă, ne-a povestit epopeea acestei erori şi cum s-a chinuit să-şi „reînvie" pacienta: „Această fetiţă e născută pe 6 mai 1997 şi este la mine în listă din 2008. În 2009, i-am dat o reţetă care a fost decontată, deci era asigurată. În ianuarie 2011, a trebuit să-i dau o altă reţetă şi am văzut că ea în sistem figura ca fiind decedată, dar nu era trecută şi data când a decedat".
Grigore Hanţă, medicul care şi-a găsit pacienta omorâtă de sistem
Între timp, medicul ceruse şi o adeverinţă de asigurat de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu" din oraş, unde Nicoleta este în clasa a VII-a, că aşa cere tipicul în cazul pacienţilor-elevi. Când a văzut că sistemul informatic îi arată că pacienta lui de 14 ani e moartă, dr Hanţă a sunat la CAS Vrancea. Instituţia i-a confirmat că Nicoleta „a murit" din decembrie 1997, deci când avea doar şapte luni.
„I-am întrebat de ce la ei figurează că e moartă, dacă eu am adeverinţa ei de elev în faţă, abia eliberată de la şcoală?" - continuă medicul povestea. Însă, în loc să rezolve problema, cei de la CAS Vrancea au sunat la liceul fetei şi s-au luat de secretara instituţiei. „Ne-au sunat de la CAS şi ne-au spus că de ce am eliberat o adeverinţă pe numele unui copil mort. Şi le-am spus că fetiţa trăieşte ş