Consumul de paracetamol pentru o perioadă lungă de timp sporeşte riscul de îmbolnăvire cu anumite forme de cancer, arată un nou studiu, publicat în Journal of Clinical Oncology.
Mai exact, o substanţă chimică din medicament, acetaminofenul, contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase din sânge.
"În mod normal, ficatul încearcă să "spargă" sau să modifice molecula din medicament. În timpul procesului, se formează o substanţă toxică care otrăveşte ficatul. Acest efect toxic poate modifica ADN-ul formaţiunii, iar acest lucru conduce la schimbări celulare, adică acest cancer", explică profesorul Celestine Obua, farmacolog la Makerere University College of Health Sciences, care accentuează faptul că acest lucru se întâmplă din cauza consumului în exces al medicamentului.
Studiu pe 65.000 de persoane
Paracetamolul este cel mai prescris medicament pentru ameliorarea durerilor şi febrei. Studiul a fost făcut în decursul a 10 ani pe un eşantion de aproape 65.000 de persoane din Statele Unite, care au vârste cuprinse între 50 şi 76 de ani. 577 de persoane care au folosit paracetamol patru zile pe săptămână timp de patru ani au dezvoltat cancere sanguine precum limfom non-Hodgkin, neoplasm mieloid. Cele mai expuse riscului sunt femeile.
Acelaşi studiu a arătat că un consum mare de aspirină, ibuprofen sau alte inflamatorii nu au nicio influenţa asupra apariţiei cancerului.