Nivelul ultravioletelor a crescut zilele trecute în România, ajungând ieri la 8, iar exploziile solare vor atinge un maxim al ultimilor ani. Medicii explică cum ne putem proteja.
"Găurile" în stratul de ozon, ca şi exploziile solare care vor fi din ce în ce mai frecvente în perioada următoare, afectează atât pielea, crescând riscul de cancer cutantat, cât şi psihicul, modificând comportamentul, sau ochii. În plus, se anunţă multe zile în care nivelul de radiaţii ultraviolete va fi maxim.
Medicii au sfaturi concrete pentru protecţia pielii, ochilor, dar şi a psihicului.
Risc mai mare de cancere cutanate
Stratul de ozon este un filtru care ne păzeşte de intensitatea razelor luminoase şi filtrează ultravioletele C, care sunt foarte agresive.
"Când acesta se subţiază sau când apar exploziile solare trebuie să ne protejăm mai atent fiindcă efectele asupra pielii pot fi grave. În primul rând, creşte riscul de apariţie a cancerelor cutanate. În plus, s-a dovedit că există o legătură directă între expunerea la lumină şi transformarea unor aluniţe în cancer sau apariţia unor cancere din senin pe zonele expuse", explică medicul primar dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti.
Folosiţi creme cu factor de protecţie peste 30
Ea recomandă ca pentru perioadele cu risc să se limiteze expunerea la lumină, să se folosească creme de protecţie solară cu factor între 30 şi 50 (mai ales de către cei care au o piele deschisă la culoare), cât şi ochelari cu lentile speciale care protejează de ultraviolete, umbrele sau chiar haine care sunt special concepute pentru a proteja organismul de radiaţii.
Specialistul în neuroştiinţe Radu Braga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, explică de ce exploziile solare pot cauza migrene.
"