Elitele culturale au prima şansă în lupta cu politicienii pentru avansarea în gradele înalte. Sursa: AGERPRES
Cancelaria Ordinelor, spirit şi grade cavalereşti, cinste, onoare, servicii excepţionale aduse unui popor, unei comunităţi, unei bresle. Nu vă gândiţi la ordinele antice şi medievale, la cavalerii mesei rotunde, la templieri, la maltezi, ospitalieri, teutoni sau ioaniţi.
Cancelaria Ordinelor funcţionează din 1999 la Cotroceni, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Ordinele tradiţionale instituite de Casa Regală şi abolite de comunişti - "Steaua României", "Serviciul Credincios" şi "Pentru Merit" - au fost reînfiinţate. Un sistem naţional de decoraţii s-a instituit după un deceniu în care România n-a pus nimic în locul distincţiilor bolşevice şi comuniste. Din păcate, cinstea şi onoarea nu se instituie prin lege.
Buluc la decoraţii
Din 1999, a plouat cu Cavaleri în România. Istoria va stabili dacă motivele decorării lor au fost reale sau conjuncturale ori dacă o parte dintre ei nu au făcut mai mult rău decât bine acestui popor.
Oameni politici, academicieni, militari de carieră, demnitari, înalţi funcţionari, medici, profesori, cercetători, ingineri, poliţişti, bancheri, artişti, sportivi, spioni, masoni, prelaţi, unii cu merite incontestabile, alţii fără de merite, au devenit colegi de Ordine, pentru servicii "excepţionale", "deosebite" sau "importante" aduse României.
826 de persoane în Ordinul "Steaua României", 1.535 în Ordinul "Serviciu Credincios" şi 1.897 în Ordinul "Pentru Merit". În total 4.258 de oameni. Numărul maxim al locurilor în toate cele trei ordine este mult mai mai mare (3.650 pentru "Steaua României", 5.500 pentru "Serviciu Credincios" şi 7.500 la ordinul "Pentru Merit"), dar Cancelaria a depăşit "cotele anuale" alocate prin lege.
Luate la bani mărunţi, distincţiile