Nu de putine ori, s-a afirmat ca suprematia in randul deliciilor de natura gastronomica, fie ca vorbim de dulciuri, fie de bauturi, o detin incontestabil fructele. Si pentru ca e sezonul lor, ne propunem sa venim cu sfaturi utile, mai ales pentru gospodinele fara experienta.
Iar ca visinata sa placa, inainte de a trece la pregatirea ei, asigurati-va ca fructele sunt proaspete si de calitate. Iata 3 variante de visinata la care au gandit, cu ani in urma, specialistii in ale gastronomiei. De asemenea, e de retinut ca ce se facea altadata, chiar de catre bunicii nostri, isi dovedeste actualitatea mai mult ca oricand. Gustul si aroma acestei bauturi raman inconfundabile si nu au varsta.
Varianta I
Sunt necesare: 4 kg de visine, 1 kg de cirese amare, 1,750 kg zahar tos, spirt alb. Se spala visinile si ciresele amare. Se pun apoi in straturi groase, alternand fructele cu zaharul, intr-un vas de sticla (damigeana) de 7-8 litri. Nu puneti pe fundul vasului zahar, fiindca se dizolva greu.
Se adauga un pumn de samburi de visine, zdrobiti bine. Vasul se leaga la gura cu tifon si se lasa sa stea la soare pana se dizolva tot zaharul, dupa care nu uitati spirtul. La doua parti sirop, o parte alcool.
Varianta II
4 kg de visine, 750 g de zahar tos, 1/2 l spirt alb, 1/2 l rom, 1/4 l mastica, 1/4 l votca, un baton de vanilie. La fel, se spala visinile. Se pun intr-un vas cu o capacitate de 5 l. Un strat de visine, unul de zahar, amestecat cu bucatele mici de vanilie.
Se acopera vasul cu tifon, se lasa doua saptamani la soare, la macerat. Desigur, peste visine se toarna spirtul, romul, mastica si votca. Se pune un dop la sticla si se pastreaza la loc racoros. Se recomanda a fi bauta dupa doua luni.
Varianta III
2 kg si jumatate de visine, 1 kg de zahar, 3/4 l spirt alb, 1/4 l rom, u