În spatele oboselii permanente şi a poftei scăzute de mâncare se poate ascunde hepatita cu virus C, care \"s-a instalat\" în urmă cu 10-20 de ani. În ciuda gravităţii, boala se poate vindeca. Sursa: CODRIN PRISECARU
Marian a făcut în urmă cu 20 de ani o operaţie la picior. Anul trecut, n-a mai rezistat oboselii şi palorii care îi stricau fiecare zi şi i-a cerut medicului de familie să îl trimită la analize mai amănunţite. A aflat că are hepatită cu virus C, pe care cel mai probabil a luat-o din transfuzia de sânge care i s-a făcut în urmă cu 20 de ani, când a fost operat.
Aproximativ un milion de români trăiesc cu acest tip de hepatită, ţara noastră "găzduind" un focar puternic de infecţii cu virusul hepatic C, dar şi B, numărul total al bolnavilor fiind estimat la două milioane.
Dacă în cazul hepatitei B, manifestările apar în primii 4-5 ani de la instalarea bolii şi nu este vindecabilă, virusul C îşi face simţită prezenţa şi după 20 de ani, dar este totuşi curabil. "În ultimii ani, îmbolnăvirile cu hepatită C au un trend ascendent prin prisma faptului că boala se manifestă cu o întârziere de 10-20 de ani", explică medicul Mihai Voiculescu, şeful secţiei de medicină internă de la Institutul Fundeni din Bucureşti. Întârzierea tratamentului poate duce însă la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic.
Doar 6.000 de bolnavi au acces la tratament anual
Estimarea medicilor este că 5% din români suferă de hepatită C. Puţini ştiu că sunt bolnavi, fiindcă manifestările hepatitei C sunt înşelătoare: oboseală, pofta scăzută de mâncare, dureri abdminale, uneori nevoia de renunţare la fumat. "Hepatita prin ea însăşi nu are niciun simptom caracteristic. Cred că felul acesta perfid de a supravieţui în organismul uman, singura gazdă recunoscută, i-a permis să rămână atâta vreme nedescoperită şi să îmbolnăvească atât de mulţ