Oamenii de afaceri spun că nu au nimic de ascuns, însă se simt discriminaţi deoarece verificările îi vizează doar pe ei.
Primii care vor intra în vizorul inspectorilor fiscali sunt cei care se plimbă la bordul unor maşini care atrag priviri pe stradă şi care au în proprietate vile luxoase, iar din declaraţiile depuse la Finanţele Publice reiese că situaţia lor financiară este dezastruoasă.
„Astfel de controale vor fi efectuate în toată ţara, deci Vasluiul nu va fi ocolit. Îi vizăm pe acei patroni care care au în proprietate vile şi maşini scumpe, însă au probleme în a justifica modul în care au dobândit averile“, a declarat Mihăiţă Panţâru, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui.
„Nu doar patronii fură“
Panţâru a estimat că într-o primă fază ar putea fi controlaţi 10-13 oameni de afaceri. Deşi susţin că nu au nimic împotrivă ca Fiscul să le ia la puricat averile, bogătaşii cred însă că verificările ar trebui extinse. „Personal nu am nimic împotrivă să-mi fie verificată averea, dar în opinia mea aceste măsuri sunt discriminatorii. Asta pentru că nu doar oamenii de afaceri pot dobândi averi ilicite, ci toată lumea. Dacă este o lege, să fie aplicată pentru toată populaţia ţării, nu doar pentru patroni“, a afirmat Silviu Helgiu, patron vasluian.
Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi Bebe Lăpuşneanu, om de afaceri din Bârlad. „Cei de la Finanţe pot să mă verifice oricând pentru că nu am nimic de ascuns şi tot ce am pot justifica uşor. Ar trebui să se teamă însă cei care ştiu că au câştigat bani prin căi mai puţin legale, iar aceştia nu sunt neapărat patroni“, a spus Lăpuşneanu.
Să fie verificaţi interlopii
Potrivit şefilor de la Finanţe, controale pot fi efectuate şi la sesizarea unor cetăţeni care reclamă că o anumită persoană şi-a construit recent o vilă sau a devenit peste