Foto: Mychele Daniau / AFP O crenguţă împodobită cu delicate flori de cireş, doi cocori ce zvâcnesc către răsărit, o tânără ale cărei gânduri au rămas pentru totdeauna încastrate în aur… Bijuterii realizate de cei mai mari bijutieri europeni, ce dezvăluie însă spiritul şi cultura japoneză. O dovadă că esenţele pure nu mai aparţin unui spaţiu sau unui timp bine delimitate.
În inima Londrei, o expoziţie de bijuterii create între 1867 şi 1917 aduce Japonia mult mai aproape. Motive nipone, materiale preţioase şi artişti bijutieri care au redefinit luxul şi frumosul. Cele 223 de piese ale expoziţiei fără vânzare, deschisă la sfârşitul lunii mai la Wartski (celebrul bijutier britanic care a creat de altfel inelul de nuntă al lui Kate Middleton) sunt grupate sub titlul „ Japonisme: de la Falize la Fabergé, bijutierii şi Japonia”. Falize, Boucheron, Fouquet, Gaillard, Vever, Lalique, Cartier, Tiffany, Gorham, Elkington, Wolfers şi Fabergé sunt câţiva dintre artiştii care s-au inspirat din cultura japoneză, broşele, pandantivele, acele de păr sau ceainicele dantelate, cu toate murmurând poveşti ale oamenilor care le-au primit în căminele lor şi le-au înfrumuseţat viaţa.
O broşă întruchipând o crizantemă decorată cu perle diafane de Mississippi, creată în 1904 de către Tiffany. Două broscuţe din jad surprinse în timpul unui salt, aparţinând casei Fabergé. O broşă din aur şi email, creată de Antoine Bricteux, întruchipând o tânără japoneză ce se ascunde de soare sub o umbrelă pictată cu flori multicolore, întreaga scenă fiind încadrată de crizanteme arcuite. Un breloc pentru chei din aur şi email, reprezentând o scenă rurală, creat de către Alexis Falize în 1869. Un ceainic de argint, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, decorat cu evantaie şi delicate flori de cireş. Interesant este şi un aranjament floral în stilul Ikebana al seco