Ministerul israelian de Externe vrea să convingă România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia să nu facă front comun cu restul ţărilor comunitare pentru a împiedica UE să recunoască statul palestinian la votul programat în septembrie la Naţiunile Unite, scrie publicaţia electronică EUObserver. Sursa: Reuters
Planurile diplomaţiei israeliene au ieşit la iveală după ce ziarul Haaretz a pus mâna pe o serie de telegrame trimise acum două săptămâni de Rafael Barak, şeful departamentului Europa de Vest, şi Naor Gilon, cel care conduce departamentul Eurasia din ministerul de Externe israelian, mai multor ambasade din Europa ale statului evreu.
Potrivit depeşelor diplomatice, guvernul de la Ierusalim împarte ţările europene în trei categorii: ţările care se opun demersului palestinian, ţări indecise şi ţări cu o orientare pro-palestiniană evidentă.
Din al doilea grup fac parte, potrivit experţilor israelieni, şi şase ţări din fostul bloc comunist - România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Acestea reprezintă prioritatea pentru diplomaţia de la Ierusalim şi urmează să fie vizitate în cursul lunii iunie de premierul Benjamin Netanyahu şi de ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman. La Bucureşti va sosi, în săptămânile viitoare, şeful executivului israelian.
Germania şi Italia sunt ţările din prima categorie, care se opun iniţiativei palestiniene de a obţine recunoaşterea la Naţiunile Unite, peste trei luni. De cealaltă parte, ţările pro-palestiniene sunt considerate a fi Belgia, Irlanda, Portugalia şi Suedia. Deşi nu sunt menţionate în telegramele amintite, Marea Britanie şi Spania sunt văzute totuşi la Ierusalim ca ţări care pot fi cu greu convinse să conteste iniţiativa palestiniană.
"Modelul Kosovo"
Într-una din depeşe, Gilon aminteşte ambasadorilor israelieni că "UE va găsi c