Sursa bacteriei care a ucis peste 30 de persoane în mai puţin de o lună a fost identificată, dar autorităţile din Germania avertizează că s-ar putea înregistra noi decese din cauza E.Coli. Încă nu se ştie dacă de vină au fost seminţele, apa sau animalele de la ferma din Bienenbüttel.
După săptămâni de panică, ipoteze greşite şi studii eşuate, cercetătorii au aflat de unde provine bacteria ucigaşă E.Coli care a făcut 32 de victime în Germania şi una în Suedia şi a îmbolnăvit peste 3.000 de persoane.
Acolo unde tehnologia s-a dovedit neputincioasă clasicele metode ale detectivilor au fost mai eficiente: specialiştii germani au urmărit traseul bacteriei de la pacienţii spitalizaţi înapoi la restaurantele unde au mâncat aceştia, la anumite feluri de mâncare şi ingrediente consumate. Toate drumurile au dus la o fermă din Bienenbüttel, în nordul ţării, unde se cultivau seminţe germinate.
Testele arată că „persoanele care au mâncat aceste seminţe au de nouă ori mai multe şanse să aibă diaree cu sânge şi alte semne de infecţie cu bacteria ECEH decât cele care nu au mâncat", a spus Reinhard Burger, directorul Institutului Robert Koch.
Nu s-a stabilit încă dacă se-minţele au fost cele contaminate sau dacă de vină au fost apa în care erau crescute acestea sau îngrăşămintele animale folosite la fermă.
Specialiştii citaţi de Associated Press nu sunt surprinşi de rezultatele testelor. Deşi seminţele germinate conţin multe proteine şi vitamine sănătoase, felul în care sunt crescute şi faptul că sunt consumate aproape crude le fac mult mai riscante pentru sănătate. Cultivate în apă, seminţele germinate au nevoie de căldură şi umiditate - aceleaşi condiţii de care are nevoie E.Coli pentru a prolifera. Iar spălarea lor nu e de ajutor, pentru că bacteria trece uşor de suprafaţă.
Cât de sănătoasă e mâncarea sănătoasă?
Criza E.Coli îi pune în în