Mihai Eminescu poate intra în Cartea Recordurilor. Motivul îl reprezintă o cărţulie de dimensiuni de 3 pe 3 milimetri, pe care se află scrise toate cele 98 de strofe ale poemului „Luceafărul", care pot fi citite numai cu ajutorul microscopului. Opera marelui poet a ajuns să fie tradusă chiar şi în limba japoneză.
Citeşte şi:
Botoşani: Eminescu sparge canoanele Bisericii Ortodoxe Române!
Poezia „Luceafărul", poate cea mai cunoscută operă a poetului Mihai Eminescu, se bucură de o ediţie specială, publicată în urmă cu patru ani. Particularitatea acestei cărţulii, care conţine toate cele 98 de strofe ale poemului, este că nu poate fi citită decât la microscop.
„Dimensiunile sunt de 3 pe 3 milimetri. S-a lucrat la ea timp de un an şi opt luni, fiind scrise câte şase strofe pe pagină. Pentru scriere s-au folosit fire de păr de ied şi poate fi citită numai la microscop", explică ieşeanul Dumitru Grumăzescu (foto jos), posesorul celei mai mari colecţii despre Mihai Eminescu din ţară.
Opera „Luceafărului" a ajuns şi în Ţara Soarelui Răsare. În 1952 au fost traduse opt poezii ale lui Eminescu, iar în 1960 au fost incluse pe un volum de poezii realizat de o editură privata din Osaka.
Citiţi AICI despre controversele din jurul morţii lui Mihai Eminescu
„Au fost realizate numai 100 de exemplare din acest volum. Nici măcar Academia Română nu are aceste traduceri", spune Grumăzescu.
Numele lui Mihai Eminescu scris în limba japoneză
Cele opt poezii traduse în limba japoneză sunt: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", „Lacul", „Revedere", „Somnoroase păsărele", „Mai am un singur dor", „La steaua" şi „Ai noştri tineri".