Întrecerea bucătarilor- vânători a condimentat duminică deschiderea sezonului estival de la Figa. Polonicul de aur s-a dus la bucătarii Direcţiei Silvice, care au excelat atât cu gastronomia cât şi cu prezentarea
Treisprezece echipe de vânători s-au luat la întrecere, duminică la Figa, la gătit bucate vânătoreşti. „Vânătoarea la Ceaun", cum şi-au numit organizatorii din Asociaţia de Vânătoare Beclean competiţia , a însoţit, la fel ca anul trecut deschiderea sezonului estival din staţiunea Figa. Echipele, venite din Bistriţa, dar şi din judeţele vecine, s-au apucat de gătit dis de dimineaţă, după ce cu câteva zile înainte au vânat şi apoi au pus carnea în baiţ.
Regula concursului a fost: fiecare găteşte cu dotările personale, iar pe lângă gust, aromă şi prezentare contează şi contribuţia echipei la promovarea valorilor vânătoreşti. „Cultura vânătorească a trecut în plan secund şi asta nu e bine. Prin gestul nostru am dorit să le arătăm oamenilor adevărata faţă a vânătorului adevărat care dă dovadă de multă cumpătare, nu este crud, aşa cum cred mulţi, ci dimpotrivă ocroteşte natura", a explicat Sorin Gârjan, preşedintele juriului motivul introducerii şi a acestui criteriu extragastronomic în jurizare.
Tocăniţa de căprior, obligatorie
Pe lângă reţete inedite , antreuri, aperitive şi alte specialităţi vânătoreşti toate echipajele concurente au pus obligatoriu în ceaun carne de căprior. La tocăniţa cerută de juriu, fiecare a venit însă cu propria reţetă: „Ingredientele au fost secrete, au ţinut cu toţii la reţetele lor, însă s-a simţit că unii au pus frunze de salvie, iar alţii au folosit muguri de brad uscat", explică Sorin Gârjan , cel care a degustat 13 tocăniţe. "Polinicul plin ochi", adică premiul întâi s-a dus la echipa Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, care pe lângă tocăniţa afumată a gătit labe de urs servite cu mămăliguţă şi multe aperitiv