Zece judeţe din bazinul consacrat al lui Traian Băsescu au fost tăiate de la ajutoarele comunitare. Din cele 20.000 de tone alocate României, 7.600 de tone au rămas la transportatorul maghiar.
Miza politică a anului 2009 a fost imensă: alegerea preşedintelui României. Încleştarea dintre Băsescu şi Geoană este deja istorie. Cei mai eficienţi agenţi electorali pentru ambele tabere s-au dovedit a fi zahărul şi făina oferite de UE ca ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate. Câte ajutoare avea să primească fiecare Consiliu Judeţean în parte a decis şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Daniel Constantin, ajuns în această importantă funcţie cu susţinerea lui Dan Voiculescu.
"Evenimentul zilei" vă prezintă circuitul zahărului din stocurile de intervenţie ale UE în ceaşca de ceai a românului sărman, cât şi cine a câştigat din asta, ce a pierdut statul, dar, mai ales, cum a reuşit omul lui Voiculescu să fenteze zece Consilii Judeţene din Ardeal, bazinul electoral al lui Traian Băsescu, şi să le sară de la porţia de zahăr. Probabil că Dan Voiculescu a fost atât de mulţumit de prestaţia lui Daniel Constantin la APIA încât i-a făcut cadou şefia Partidului Conservator.
Pomeni de 45 milioane lei
Practic, un onorabil şi ambiţios plan anual de ajutorare a persoanelor defavorizate din toate statele membre UE a fost manipulat politic grosolan în România. Ajutoarele europene au fost utilizate ca pomeni electorale de către politicienii români.
PSD şi-a dovedit pe deplin iscusinţa în perioada 1 aprilie - 1 octombrie 2009, cât a deţinut preşedinţia APIA prin Daniel Constantin, pe atunci un tehnocrat necunoscut numit de pesedistul Ilie Sârbu. Comisia Europeană a aprobat României suma de 28,2 milioane euro pentru continuarea, în 2009, a programului comunitar de furnizare a produselor alimentare către