Cancerul de piele e riscul major la care se expun cei care stau mult la soare, mai ales în aceste zile, când nivelul radiaţiilor a depăşit pragul de 8 unităţi. Medicii detaliază câteva metode de protecţie.
Multe oraşe din România vor înregistra până mâine după-amiază un indice al radiaţiilor ultraviolete de peste 8, nivel pe care medicii îl descriu ca periculos pentru sănătate. La malul mării, în Constanţa şi Mangalia, se va atinge nivelul de la aproape 9 unităţi, pe o scală de 0 la 11, iar în alte oraşe se va depăşi pragul de 8 unităţi, respectiv în Bucureşti (8,5), Craiova (8,4), Brăila (8,4), Braşov (8,4), Drobeta Turnu Severin (8,4), Galaţi (8,4), Timişoara (8,2), Alba Iulia (8,1), Bacău (8,1), Bistriţa- Năsăud (8,1), Cluj Napoca (8,0).
Ce înseamnă de fapt un astfel de nivel al ultravioletelor, dar şi cum să ne protejăm de cancerul cutanat, cel mai periculos efect rezultat din expunerea la radiaţii solare, explică specialiştii.
Lipsa norilor face radiaţiile mai agresive
Nivelul radiaţiilor ultraviolete se vor încadra în jurul valorii de 8-9 unităţi până vineri, când vremea se va răci simţitor şi vor veni ploile şi furtunile, prognozează specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
"Aceste valori ale indicelui de radiaţii ultraviolete sunt normale pentru perioada de vară în care ne aflăm, la fel cum pentru ţările mediteraneene valorile de 10 unităţi sunt normale. Radiaţiile au intensitatea cea mai mare în această perioadă fiindcă nebulozitatea e redusă (nu sunt nori)", ne-a explicat Simona Andrei, meteorolog de serviciu la ANM.
Intensitatea radiaţiei solare scade odată cu creşterea distanţei pe care aceasta o parcurge. Atmosfera acţionează practic ca un filtru ce reţine aceste radiaţii şi le diminuează intensitatea pe masură ce acestea ajung către suprafaţa terestră.
@N_P