Comisia Europeană şi-a propus să ia în discuţie în următoarea perioadă, în regim de urgenţă, un pachet de măsuri menite să stopeze creşterea preţului alimentelor. Potrivit semnalelor transmise de mai multe organizaţii economice internaţionale, dacă nu se iau măsuri pentru stoparea creşterii preţurilor în acest sector, alimentele s-ar putea scumpi cu peste 30% în următorul deceniu.
Scumpiri spectaculoase
Comisia Eurpoeană va lua în discuţie, în perioada următoare, un studiu dat recent publicităţii de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, conform căruia preţurile alimentelor la nivel mondial vor creşte în medie cu până la 30% în următorul deceniu.
Oficialii europeni au anunţat că vor promova pe plan comunitar un set de măsuri menit să stopeze aceste creşteri de preţuri, prin politici de subvenţionare mult mai eficiente ale sectorului agricol.
Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, schimbarea rapidă a preţurilor, care a afectat pieţele agricole în ultimii ani, a devenit ceva obişnuit, din cauza producţiei mai reduse.
Schimbările climatice, care vor cauza o variaţie anuală mai mare a recoltelor, şi declinul rezervelor la nivel mondial vor face tot mai dificilă asigurarea alimentelor pentru pentru circa un miliard de persoane la nivel mondial.
Potrivit aceluiaşi document, costul cărnii de pasăre urmează să crească cu 30%, iar cel al cărnii de porc, cu 20%, din cauza consumului mai mare. De asemenea, din acelaşi motiv, şi cerealele vor deveni mai scumpe cu circa o cincime.
Rămâne de văzut cum vor afecta aceste majorări de preţuri statele comunitare, şi mai ales România, despre care un studiu al Eurostat arată că ocupă penultimul loc în U.E. în funcţie de nivelul preţurilor alimentelor şi băuturilor nealcoolice, acestea fiind cu 34% sub media comunitar