Condiţiile meteo nefavorabile, consumul în creştere şi reducerea exporturilor de către principalii producători vor cauza preţuri mai mari ale grâului. Anul trecut, grâul s-a scumpit cu 60% în numai patru luni. Anul acesta există toate premisele ca preţul să crească în continuare.
Discuţiile privind izbucnirea unei noi crize alimentare sunt din ce în ce mai aprinse la nivel mondial. Banca Mondială şi ONU cer acţiuni clare pentru combaterea preţurilor tot mai mari, însă există şanse foarte mari ca, şi în acest an, să cumpărăm pâine mai scumpă. Anul trecut, preţul grâului a crescut cu 60% în patru luni, după ce Rusia şi Ucraina au anunţat că vor sista exporturile din cauza secetei şi a incendiilor. Care sunt motivele pentru care ne putem aştepta la alte scumpiri şi în această vară?
1 Condiţiile meteo. Vara trecută, seceta şi incendiile au distrus o treime din recolta de grâu a Rusiei (al treilea exportator mondial). Anul acesta nu a început mai bine din puct de vedere meteorologic. Secetele au avariat deja recoltele de grâu şi porumb ale SUA, Franţei, Australiei şi Canadei. Specialiştii spun că, de acum înainte, efectele oricărei schimbări meteorologice vor fi observate pe bursele de mărfuri. Următoarele 90 de zile vor determina calitatea recoltei din acest an.
2 Consumul în creştere. La nivel mondial, consumul va creşte odată cu populaţia. În anumite regiuni, precum Orientul Mijlociu şi Asia, se vor înregistra însă creşteri rapide. Anul trecut, consumul mediu de grâu în China s-a ridicat la 72 de kilograme pe cap de locuitor. Pe fondul avansului economic şi al dezvoltării, atât în China cât şi în India, Indonezia, Filipine, Brazilia şi Orientul Mijlociu, consumul va continua să crească.
3 Producătorii vor exporta mai puţin. Teama de un deficit şi speculaţiile privind criza alimentară au determinat tot mai mulţi producători să red