O prăjitură ca bucuria de după o ploaie de vară, simplă şi gustoasă, ce poartă în ea parfumul fructelor coapte. Delicatesă de origine austro-germană, născută în aceleaşi bucătării ca ştrudelul, prăjitura cu vişine (Sauerkirsche Kuchen, îngermană) aminteşte de un cozonac subţire, copleşit de vişinele parfumate cu scorţişoară.
Ingrediente: 1,5 kilograme de vişine500 grame de făină25 grame drojdie proaspătă(sau 7 grame de drojdie uscată)100 grame de zahăr150 grameunt250 ml lapte călduţ1ou1 plic de zahăr vanilat1 vârf de cuţit desarecoaja de la o lămâie3 linguri pesmet
plus 4 linguri zahăr brun1 lingură rasă descortisoara macinatăzahăr pudră pentru finisat
Preparare:
Acest aluat se realizează simplu în maşina de pâine. Dacă nu aveţi una, puteţi să frământaţi ingredientele pentru aluat până obţineţi o cocă moale (15-20 minute) pe care o lăsaţi la dospit, la cald, timp de 1 oră. Puneţi în vasul maşinii de pâine laptele călduţ,untul tăiat cubuleţe, coaja de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina şi drojdia.Setaţi programul pentru aluat şi lăsaţi aparatul să meargă.Până dospeşte aluatul pregătiţi tava cuptorului şi tapetaţi-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată).Spălaţi vişinele, îndepărtaţi-le codiţa şi scoateţi-le sâmburii.Încingeţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).După ce coca a dospit, scoateţi-o din maşina de pâine şi întindeţi-o cu mâna pe masa tapetată cu făină.Nu folosiţi sucitorul/merdenea pentru că va inhiba creşterea.Mutaţi coca în tavă şi întindeţi-o cu mâna pe toată suprafaţa tăvii.Înţepaţi coca, pe toată suprafaţa, cu o furculiţă, pentru a preveni creşterea dezordonată.Presăraţi pesmet peste tot aluatul. În acest fel zeama fructelor nu va influenţa coacerea.Puneţi vişinele în aluat, una lângă alta. Apăsaţi uşor vişinele în aluat.Introduceţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute.Amestecaţi zahăr