Problema tinerilor fără un loc de muncă este întâlnită în toate țările Uniunii Europene, unde rata șomajului în această categorie a depășit 20 de procente. Nici România nu face excepţie. Sursa: VLAD STĂNESCU
Tinerii din toată Europa se lovesc de probleme atunci când își caută un loc de muncă. Cauzele pentru care se întâmplă aceste lucruri: pe de o parte, tinerii au aşteptări nerealiste şi își doresc joburi foarte bine plătite, fără prea multe responsabilităţi, iar pe de lată parte, autorităţile nu corelează cerințele pieței cu ce oferă instituțiile de învățământ și nici dorințele angajatorilor cu cele ale angajaților, susțin specialiștii în ocuparea forței de muncă.
Criza economică a dat peste cap programele privind ocuparea forţei de muncă
Politicile actuale sunt elaborate în 2007 şi nu ţin cont şi de eventuale crize economice. „Toate documentele programatice privind ocuparea au fost elaborate înainte de 2007, în contextul creșterii economice și al integrării României în UE. Nu s-au luat în calcul scenarii pesimiste, de exemplu deficitul bugetar actual. În timp ce formarea continuă este relevantă într-o economie în creștere, în perioadele de deficit, acest tip de măsuri poate deveni o investiție neprioritară, nerezolvând rata crescută a șomajului”, este de părere Ana-Maria Suciu, Coordonator de Dezvoltare Rețea Asociația Națională a Borourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC).
În aceste condiții, mulți tineri români intenționează să părăsească ţara pentru a-și găsi un loc de muncă în străinătate. Concret, potrivit statisticilor, 29% dintre ei vor acest lucru, iar 10% nu sunt încă siguri de această decizie.
Idealurile neraliste ale tinerilor îi dezamăgesc la job
Inserţia pe piaţa muncii a adolescenţilor este îngreunată şi de percepţia lor cu privire la locul de muncă pe care și-l doresc.
Aşteptările tinerilor cu vâr