După ce au fost „condamnaţi“ să strângă cureaua, grecii cred că străinii jinduiesc la bogăţiile lor, iar politicienii vor să vândă ţara. După încheierea protestelor violente, centrul Atenei arăta ca după bombardament. A fost din nou „invadat“, ieri. De data asta, de muncitori care reparau urmele lăsate de luptele de stradă.
Marmura treptelor de la hoteluri şi instituţii a fost spartă şi folosită de protestatari în ciocnirile cu forţele de ordine. Semafoarele, distruse şi ele, nu mai funcţionează în centrul Atenei. Iar Hotelul King George, evacuat zilele trecute, şi sediul McDonald's din Sintagma erau închise. O parte din protestatarii care au invadat centrul Atenei zilele trecute pentru a protesta faţă de decizia Guvernului şi a Parlamentului de a adopta măsuri de austeritate au ramas pe poziţii, în faţa Paralamentului.
Corespondenţă din Atena (grecia)
Miruna Olteanu
Aceştia se adăpostesc în zeci de corturi, la gura de metrou a staţiei Sintagma. Ieri, discutau la o cafea, spălau trotuarele din faţa noilor locuinţe de semnele „rebeliunii" sau mai scriau un banner pentru viitoarele manifestaţii. Turiştii, mai curioşi de situaţia actuală a Greciei decât de istoria ei, se fotografiau în locurile unde focul de la coktailurile Molotov, aruncate de anarhişti, abia s-a stins.
Tinerii indignaţi din cauza măsurilor de austeritate, faţă-n-faţă cu scutierii Foto: reuters
Bannerele care încă mai decorau ieri Piaţa Sintagma purtau mesaje precum „Aţi adus boala, noi avem soluţia: Revoluţia!", „Grecia nu se predă" sau „NU măsurilor de austeritate". Poliţiştii sunt însă în alertă, iar străzile din jurul Parlamentului sunt patrulate de grupuri de agenţi echipaţi cu arme de mai multe tipuri. Instituţiile publice şi, în special, ambasadele, sunt păzite cu arme automate.
O nouă tragedie
Dacă la prânz, doar muncitorii şi ma