Hidromelul, bautura pe baza de miere de albine, se prepara inca din antichitate, fiind cunoscut ca unul dintre cele mai vechi remedii cu efect de reintinerire. Unii cercetatori sustin ca aceasta bautura slab alcoolizata si-ar avea originea in Babilon. La vremea aceea, cu peste 4000 de ani in urma, se stia ca licoarea grabeste vindecarea ranilor, ajuta la redobandirea poftei de mancare si a poftei de viata, in general, fiind un remediu contra sterilitatii si impotentei.
Alti cercetatori au concluzionat ca hidromelul si-ar avea originea in India, fiind mai vechi de 6.000 de ani. In zilele noastre, cercetarile arata ca hidromelul este un adevarat cocteil de vitamine, enzime si hormoni naturali, care au ca efect relansarea activitatii hormonale si o actiune reintineritoare certa, aceasta datorandu-se compozitiei deosebit de bogate a mierii.
Mierea de albine are in compozitia sa apa biologica si peste 400 de substante necesare pentru a trai. O lingurita de miere contine zaharuri, vitamine, minerale, enzime, substante care ii confera o uriasa valoare terapeutica. Cele mai importante vitamine pe care le contine mierea sunt cele din complexul B si, in cantitati ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. De asemenea, in miere se regasesc numeroase minerale: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom si iod.
Cum se prepara
Hidromelul se poate prepara simplu, si acasa, respectand cantitatile si timpul de macerare. Intr-o sticla sau un borcan de un litru se pun opt linguri de miere de albine poliflora lichida si o jumatate de lingurita de polen de albine peste care se toarna apa plata sau apa de izvor. Vasul se inchide ermetic si se lasa la macerat, la temperature camerei, timp de doua zile, agitandu-se de trei, patru ori pe zi.
Bautura care rezulta are un gust placut, acrisor si acidulat, usor alcoolizat, cu efecte s