"Bucătărie veche românească, ţărănească şi târgoveaţă, inventată în bordeiele Bărăganului, prin stânele Maramureşului, prin casele de stuf ale Deltei Dunării, prin căşile cu cerdac ale Moldovei sau prin magherniţele Bucureştiului." Cu asta se laudă Babadochia, un restaurant cu un meniu tradiţional, o locaţie art-deco şi un proprietar mândru de originile sale.
Restaurantul din zona Piaţa Romană s-a deschis la finalul lui 2009, în plină criză. "Pentru noi a fost un avantaj perioada. În 2007 chiria era de trei ori mai mare în zona aceasta. Prima dată am intrat în casă în aprilie 2009. Lucrările de amenajare au durat foarte mult pentru că este un monument istoric şi am fost nevoiţi să recondiţionăm faţada în aşa fel încât să rămână intactă. În interior am ales stilul art-deco", povesteşte Dinu Pistalu, managing partner la Babadochia.
La sfârşitul anului, Pistalu deschidea restaurantul cu specific românesc în urma unei investiţii de aproximativ 120.000 de euro, din care 47.000 de euro au fost cheltuiţi pe dotările bucătăriei.
"Printurile de pe pereţii de la parter sunt luate dintr-un restaurant parizian din 1901, deschis şi astăzi. Numai ele au costat 4.000 de euro. Ne-am consultat cu un decorator şi un scenograf de la Teatrul Ion Creangă. Ei ne-au ajutat să alegem tot, de la lustre la tacâmuri şi meniuri", spune acesta. Cât despre lista de preparate, aceasta este alcătuită după "biblia" bucătăriei româneşti de până la 1990, Sanda Marin, dar şi după reţetele lui Radu Anton Roman.
"În plus am mers prin ţară şi am cules reţete vechi din Moldova, din Deltă, din Transilvania", povesteşte proprietarul.
"Este foarte important să păstrăm tradiţia. Noi nu facem aici cartofi prăjiţi pai, de exemplu. Noi facem cartofii Babadochia, fierţi şi apoi traşi în unt cu usturoi ca să rămână moi la mijloc şi să fie crocanţi şi rumeniţi la ext