Timp de trei zile 100 de meşteri olari din întreaga ţară îşi expun creaţiile la cea de-a 29-a ediţie a Târgului Cucuteni. Spectacolul lutului modelat de mâinile bătătorite ale meşterilor i-a încântat pe ieşeni în acest final de săptămână.
Kitschuri, blănuri, jucării şi produse tradiţionale la Târgul Meşterilor Populari din Parcul Expoziţiei (GALERIE FOTO)
A lăsat serviciul la fabrica de avioane pentru a se dedica pasiunii care acum îi pune pe masă pâinea „de toate zilele". Nicolae Diaconu Şofroneşti a venit la Iaşi tocmai din inima ţării, de la Braşov, pentru a-l prezenta vizitatorilor de la târg pe Ilie Moromete, citind „Scânteia".
Dați click pe imaginile de mai sus pentru mai multe poze de la Târgul de Ceramică
„Figurinele mele prezintă universul satului românesc, viaţa satului de altădată, nu cea de acum, pentru că azi ar trebui să-i fac în blugi şi cu cizme de cauciuc. Eu îi prezint în hainele de lucru de atunci", spune meşterul. Ţăranii săi i-au uimit până şi pe americanii din Washington, unde braşoveanul a fost invitat să-şi expună lucrările. „La Washington pe Moromete l-am făcut citind «Washington Post». Acolo am făcut şi un spectacol. Mi-am legat ochii şi am lucrat aşa", îşi aminteşte Diaconu.
Vine de 29 de ani la Târg
Venit tocmai din Miercurea Ciuc, Ladislau Vitoş şi-a adus, ca în ficare din cei 29 de ani de când vine la târg, roata pe care plămădeşte vasele ce ajung pe mese din întreaga ţară. Le vinde la preţuri mai mult simbolice pentru că ieşenii negociază „la sânge". Un vas pe care l-ar fi vândut cu 30 de lei l-a dat cu 20 de lei unei bătrâne. „Atât mi-a dat şi l-am lăsat aşa", spune meşterul.
Copiii au fost, în special, încântaţi de spectacolul olarului. „Cei mici mai ales sunt vrăjiţi. Le fac piese mici, imediat, pe roată şi le dau să se joace cu ele", zâmbeşte Vitoş.
Cu preţuri d