În Europa civilizată de astăzi nu se mai cuceresc teritorii. Ţările cu instincte imperialiste au alte metode de a-şi întinde tentaculele peste graniţe.
Preşedintele Băsescu, dacă ar fi fost mareşal, ar fi ordonat trupelor Armatei Române să treacă Prutul. E în regulă. Dincolo de Prut sunt români. Ca şi dincoace de el. Eu, dacă aş fi fost Ştefan cel Mare, aş fi ordonat trupelor româneşti să treacă Marea Neagră. Sau dac-aş fi fost directorul FMI... În fine. Nu despre asta este vorba.
Ruşii s-au enervat rău de tot şi au catalogat declaraţiile şefului statului român ca fiind neruşinate. Ce a avut de câştigat Băsescu enervându-i pe ruşi? Răspunsul este simplu: popularitate! De ce-i mai trebuie, că oricum e la ultimul mandat? Îi trebuie! Vechile sale războaie cu bogaţii, parlamentarii, mogulii nu mai erau de actualitate. „Basarabia, pământ românesc" este un subiect care sensibilizează, zgândăre sentimentul naţionalist, aduce simpatia maselor. În 2011 însă nu se mai cuceresc/recuceresc teritorii. Rusia îşi manifestă tendinţele imperialiste cucerind economic. Cumpără companiile strategice dintr-un stat. Aşa a făcut cu toţi vecinii. La schimb, le dă gaze ieftine. Nu spun că din punct de vedere istoric nu avem ce să le reproşăm ruşilor. Dar de ce nu învăţăm din exemplul Turciei, ţara cu cea mai mare creştere economică din lume, în primul trimestru din 2011? Relaţiile dintre Turcia şi Grecia sunt mai mult decât tensionate şi, cu toate acestea, exporturile Semilunei merg în cea mai mare parte către greci. Sau vi se pare că Iranul şi Siria sunt vecini buni cu Turcia? Nu, însă schimburile comerciale cu aceste ţări, chiar dacă au supărat Germania şi SUA, sunt excelente. Credeţi că Georgia, Kazahstan şi Azerbaidjan, care înoată în petrol şi gaze, nu ar avea ce să le reproşeze ruşilor? În schimb, au proiecte de miliarde de dolari cu Kremlinul. Şi atunci, de ce ne răs