La iniţiativa Asociaţiei pentru Integrare Culturală şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, bucăţi din istoria României sunt prezentate publicului din ţările vecine. Startul a fost dat săptămâna trecută, la cinematograful „Gaudeamus” din Chişinău, cu trei proiecţii.
Caravana Filmului Istoric Românesc este structurată pe evenimente punctuale, cu referire la o epocă istorică specifică. Prima perioadă istorică popularizată în cadrul proiectului este Războiul de Independenţă a României, din timpul domniei lui Carol I. Pentru ilustrarea perioadei, sunt proiectate filmele „Restul e tăcere” (2008) în regia lui Nae Caranfil, „Războiul de independenţă” (1912), primul film românesc realizat de cinematografia naţionalâ, precum şi „Coroana României” (2010), un film documentar despre destinele regilor României, realizat de studioul cinematografic Sahia.
Câteva viziuni asupra monarhiei
„Independenţa României” este primul lungmetraj românesc de ficţiune, un film istoric realizat între 1911 şi 1912, care are drept subiect ilustrarea Războiului de Independenţă. Este o reconstituire a principalelor etape ale Razboiului de Independenţă de la 1877, combinată cu scene inspirate din literatura română.
Cu toate neajunsurile tehnice ale vremii, filmul a provocat o puternică impresie printre românii din ambele părţi ale Carpaţilor. Pelicula a reunit o distribuţie de excepţie (Constantin Nottara, Aurel Athanasescu, Aristide Demetriade, Maria Filotti), în majoritate actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti şi ai celorlalte mari scene din oraş.
„Restul e tăcere” (2008) este o reconstituire artistică a istoriei realizării primului film românesc de lung metraj – Independenţa României, a destinelor principalelor personaje implicate în realizarea acestuia, a epocii începutului de secol XX. Filmul a fost lansat în 2008, avându-l ca regizor şi scenarist pe Na