Cea mai apreciata calitate a ceaiului de ienupar, aceasta planta mereu verde si extrem de rezistenta la vitregiile factorilor de mediu, este cea de detoxifiant, in medicina populara ienuparul fiind recunoscut ca un diuretic de exceptie. Indiferent de vreme, boabele de ienupar, de culoare albastra, rosiatica sau violet, pot fi culese si folosite, la nevoie, proaspete, in diferite afectiuni.
La noi in tara, ienuparul creste in zona alpina si subalpina, in locuri deschise si bine insorite, la marginea padurilor de pin, fag ori chiar prin jnepenisuri. Boabele de ienupar contin vitamina C, vitamine din complexul B, fier si crom.
Cura pentru dureri de stomac
Impotriva durerilor de stomac se recomanda o cura cu boabe de ienupar mestecate, care dureaza 24 de zile. Cura se incepe cu patru boabe de ienupar, a doua zi, cinci boabe si tot asa, in fiecare zi crescandu-se cu cate o boaba, pana la 15, dupa care se scade zilnic cate o boaba ca sa se ajunga iar pana la patru.
Cura de boabe poate fi inlocuita cu o cura de ceai de ienupar, recunoscut pentru efectele sale in afectiuni ale rinichilor si ale vezicii urinare. Pentru o cana de ceai de se zdrobesc bine 6 - 7 boabe de ienupar, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se filtreaza si se bea cu inghitituri mici, rare, in 15 - 20 de minute.
Infuzia poate fi preparata si in cantitate mai mare, pentru o zi intreaga. Se zdrobesc bine trei linguri de boabe, peste care se toarna un litru de apa clocotita. Se acopera vasul timp de 20 de minute, lichidul se filtreaza si se bea in 3 - 4 prize, pe parcursul unei zile.
Recomandat in caz de reumatism, guta sau icter
Ceaiul astfel preparat se recomanda reumaticilor, bolnavilor de guta, de icter, celor care au pietre la vezica urinara. Ienuparul a