Guvernul Filat și-ar putea da demisia, dacă nu va obține sprijin în lupta contra corupției, în urma consultărilor cu societatea. Analiștii politici speră, totuși, că va rămâne și alianța de guvernare întreagă și reformele vor fi promovate.
Comentatorii salută consultările Guvernului cu societatea civilă, care încep astăzi. „Un dialog este întotdeauna benefic. E o practică occidentală firească, la care se recurge în situații de criză", spune editorialistul Petru Bogatu. „Executivul are, de fapt, obligația de a cere opinia societății", adaugă analistul Arcadie Barbăroșie.
Primul crede că premierul vrea „să-și asigure sprijinul popular" în lupta contra mafiei, pornită imediat după revenirea de la București și Bruxelles. Cel de-al doilea nu exclude că liderul liberal-democrat „încearcă să-și îmbunătățească imaginea în urma războiului PLDM-PD". O altă părere este că Vlad Filat vrea să pună punct conflictelor din sânul Alianţei pentru Integrare Europeană. „Din cauza blocajelor apărute în interiorul alianţei, aceasta nu este funcţională. Scopul iniţiativei premierului este să deblocheze situaţia", crede expertul Nicolae Chirtoacă.
CEL MAI SUBMRU SCENARIU
„Din cauza corupției la nivel înalt, Guvernul nu-și poate face datoria. Statul devine treptat nefuncțional. E nevoie de dialog pentru ca și lupul să rămână sătul și oaia întreagă, adică și Alianța să rămână la putere și lupta împotriva corupției să nu fie abandonată", declară Petru Bogatu. În opinia lui, dacă nu va fi auzit, premierul ar putea pune piciorul în prag și ar putea amenința cu demisia Guvernului, ceea ce ar băga țara într-o „criză la pătrat".
„Pe lângă criza constituțională, legată de alegerea președintelui, ne vom pomeni și cu un Guvern suspendat, cu o criză ca în Belgia, unde de un an nu poate fi ales un nou Executiv", explică Bogatu.
„Vor avea de pierdut toți, inclusiv cei c