Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in primul trimestru, in medie, de 2.098 lei lunar pe gospodarie (728 lei pe persoana) si au reprezentat 90,5% din nivelul venitrilor totale medii, care s-au ridicat la 2.318 lei pe gospodarie si 804 lei pe persoana, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Veniturile populatiei au crescut cu 10 lei comparativ cu trimestrul anterior, in vreme ce cheltuielile au fost cu 16 lei mai mici.
Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (71,6%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16%) si cheltuieli de productie (9,3%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat doar 0,4% din totalul cheltuielilor gospodariilor. Alte cheltuieli au reprezentat 2,7% din total.
Alimentele si bauturile nealcoolice au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum, de 42%, urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, electricitate, gaze si alti combustibili - (18,6%), bauturi alcoolice, tutun (7,2%), transport (5,8%), sanatate (4,8%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,2%) si cele pentru educatie (0,7%).
Potrivit INS, unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 471 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 36 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 49,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii.
In mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 23,0% din cheltuielile pentru consumul alimentar.
Sala